A house for more than two

Location: Slovenj Gradec, Slovenia
Client: private
Completed: 2013-2014
Type: Single family house
Contractor: Ekoart
Photography: Virginia Vrecl
Photography: Matej Gašperič

Open House Slovenia (OHS) selection

How to create a flat courtyard on a slope?

A house for more than two

A young couple decided to wait for their baby in a beautiful and natural environment. They have chosen a land, set among hills and numerous mighty trees and started looking for a way to build their planned house in a harmony with the natural environment.
The arrangement is unusual only at first sight. It is true that the garage shares the upper floor with the children’s wing, bedroom, bathroom and the wardrobe. But it is the huge free space of the entire lower floor that counts.
One of key challenges presented the clients’ request for main entrance to be placed on the ground level which lays one level bellow the access road.
A wish has been granted by designing a two story high glass entrance, accessible via outdoor staircase, which is also connected vit a garage one level up.
From a structural point of view, the object is characterized by a massive two-floor building wall that serves as a central supporter of the roof structure, and thus innovatively relieves the bridging of approximately 17 meters wide spans. Volume composition is complemented with a harmonically designed garden shed which also serves to form an intimate courtyard with a house.

Featured in media:
HIŠE
Hausbau
EKO HIŠA & STIL

Fact sheet:
usable surface 187 m2
site 1070 m2
construction time 10 months
wooden construction
low energy consumption – PHPP: 25 kWh/(m2a)
heat pump ground-water
air recuperation